Výmena brzdovej kvapaliny

Návod / Postup na výmenu brzdovej kvapaliny

Ako som menil brzdovú kvapalinu na aute FABIA, ale je to podobné u všetkých vozidiel.

1.  Odsal som pôvodnú brzdovú kvapalinu z nádržky a dolial novú

2. Výmena brzdovej kvapaliny sa vždy začína brzdou ktorá je najďalej takže v mojom prípade zadná brzda vpravo. Demontoval som koleso. Skontroloval v akom stave je odvzdušňovák.

3. Nasadil som na odvzdušňovák hadičku s nádržkou v ktorej koniec je ponorený v starej brzdovej kvapaline. Tú som odsal z nadržky. Koniec je ponorený z dôvodu, aby sa nevrátil podtlakom vzduch pri vyšliapavaní ked ide pedál späť do normalnej polohy.

vymena brzdovej kvapaliny

foto je ilustračné

vymena brzdovej kvapaliny 2

4. Musíte si niekoho zhnať kto Vám bude šlapať  na pedál, lebo vy budete sledovať odsávane množstvo kvapaliny a hlavne kontrolovať stav brzdovej kvapaliny v nádržke.

5. Spoločník našlape brzdový pedál 3x, budeho stále držať v zošlapnutej polohe a vy budete pri ovzdušnováku a povolíte ovzdušnovák nech zacne vytekať brzdová kvapalina. Potom necháte povolený odvzdušnovák a spoločník bude len vyšlapávať brzdovú kvapalinu.

6. V jednom okruhu je cca 2 deci kvapaliny( to uvidíte aj v sfarbení brzdovej kvapaliny , keď už pôjde svetlá tak je to OK) a to je množstvo ktoré potrebujete dostať z brzdového systému.  Samozrejme medzi tým musíte kontrolovať stav brzdovej kvapaliny v nádržke, poprípade doliať, lebo zavzdušnite celý systém. Takže ak už vidíte že je vyšliapané 2 deci tak poviete spoločníkovi nech zošliapne pedál a drží ho na podlahe a vy dotiahnete odvzdušňovák. Po dotiahnutí skontrolujete či neuniká z brzdoveho systému kvapalina tak že pomocník Vám zošliapne brzdový pedál a nesmie mu padať k podlahe ak áno pravdepodobne prichádza k úniku kvapaliny.

7.  Body 5 a 6 treba opakovať na každom kolese a hlavne nezabudnite dopĺňať brzdovú kvapalinu do nádržky počas vyšliapavania.  Po výmene treba skontrolovať skúšobnou jazdou brzdy či je všetko OK.

AUTOR: Marko

Zdieľaj článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Časový limit je vyčerpaný. Znova načítajte kód CAPTCHA.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.