Výmena manžety homokinetického kĺbu na poloosy.

Kvalita foto nic moc mám slabý foták. Zistil som na mojej potvore prasknutú manžetu homokinetického klbu vonkajšieho. Povedal som si radšej ju vymením aby mi neodišiel celý homokinetický kĺb. Manžetu kupujte len originál !!!

Ja to robím tak, že si celu poloos vytiahnem von a robím všetko v pohode na zveráku.

1. V prvom rade si povolíme veľkú maticu čo drží poloos v tehlici a je to 36 12hran. Povolil som ju ešte ked som nemal ani auto na heveri, protiťah mi kontrovalo koleso.  Nepovoľujte maticu na zdvihnutom aute a zaradenou rýchlostou. Po demontovani kolesa odpojte tyčku stabilizatora ak sa bude vzpierať pridvyhnite rameno heverom.

matica poloosy

 

2. Po demontovaní matice vidíme závit poloosy. Zoberieme si nejaký predmet a jemne ťukneme s kladivkom do poloosy aby sme ju potom bezproblémovo demontovali s náboja. Ak vôbec nepôjde nebude sa chcieť pohnúť z náboja doporučujem si požičať stahovák a stiahnut ju.

pripravok na poloosu

 

3.  AK sa nám poloos podarí trocha zatlačiť k prevodovke sme na spravnej ceste.  Povolíme si vnútorný kĺb poloosy aby sme ju potom mohli vytiahnuť von.  Odtahovať sa Vám to bude zle nebudete mať kontru(bude sa Vám točiť poloos) ja som použil kusky hranola a stím som si istil kontru pri odťahovaní. Po odtiahnutí zaveste zatial poloos o tyčku stabilizatora aby ste ju nepoškodily.

manzeta poloosy

 

poloos demontaz

 

 

4.  Ak budete mat povolenú poloos s prevodovky. Treba povoliť aj vonkajší guľový čap. Ja som povoloval tie spodne tri šroby a naznačil som si ceruzou ako bol klb umiestnení, v prípade ze by ste to nespravili neoznačili polohu čapu tak by ste museli ist na geometriu. Ak to chcete mat bez starostí a neriskovať, tak treba demontovať maticu veľkú ktorá drží čap a tehlicu.

Fotografia0240

 

 

5. Po povolení  gulového čapu, sa Vám tlmič tak ohne trocha to bude pružiť, vtedy je dobre mať poloosu zavesenú na drôte. Ak sa nám podarí poloos vytiahnuť upneme si ju do zveráka.

Fotografia0229

 

 

6. Poškodená manžeta poloosy

Fotografia0230

 

 

 

7.  Potom treba dať dole starú manžetu vycvakať nejako plechové pásky. Normálne ju roztrihnuť potom alebo rozrezať.

Fotografia0232

 

8. Kĺb potom len gumeným kladivom vytlčte. Vyčistite poloosu od maziva.

Fotografia0231

 

9.  Nasadte novú manžetu a naplnte mazivom. Vymentie poistne kružky. Nasadte kĺb a zatiahnite plechové matice.

Ked ste zvládli demontáž, montáž Vám nemusím popisovať je to len opačný postup. 🙂

Fotografia0234Fotografia0239Fotografia0237

Fotografia0236

 

AUTOR: IVO

Zdieľaj článok:

5 komentárov k “Výmena manžety homokinetického kĺbu na poloosy.”

  1. Caw mna toto caka na felde.Prvykrat .Menil som uz capy tiez prvykrat.Len jedna manzeta je uz K.O takze ju musim vymenit. Jedna sa o vonkajsiu.Ak dobre chapem staci ked dam oba capy von .Tym padom sa mi tlmic bude snazit ist do boku .No a potom mam len nejak kladivom klepnut aby isiel klb von ci ako ? Diky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Časový limit je vyčerpaný. Znova načítajte kód CAPTCHA.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.