Povinné zimné pneumatiky

Slovensko

Ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza, vodič motorového vozidla kategórie M1 a N1 môže také vozidlo použiť v cestnej premávke, len ak je toto vozidlo na všetkých nápravách vybavené zimnými pneumatikami s označením „M+S“, „M.S.“ alebo „M & S“;

Motorové vozidlá kategórie M2, M3, N2 a N3 musia byť vybavené takými pneumatikami aspoň na jednej z hnacích náprav v čase od 15. novembra do 31. marca a v prípadoch, ktoré sú uvedené v časti vety pred bodkočiarkou.

povinne zimne pneumatiky

 

Rakúsko

Povinná zimná výbava je v Rakúsku je  povinná od 1. novembra do 15.apríla. Vodičom, ktorí na zasnežených rakúskych vozovkách používajú letné pneumatiky, hrozí pokuta vo výške päťtisíc eur. Hĺbka vzorky zimných pneumatík musí byť minimálne 4 mm a je povinné ich používať na všetky štyri kolesá. Použitie snehových reťazí je povolené pri dodržaní rýchlosti maximálne 40km / h, vjazd do niektorých horských oblastí môže byť dokonca povolený iba s nimi. V aute tiež musí byť počet reflexných viest rovnaký ako je počet cestujúcich.

 

Slovinsko

Povinné používanie zimného obutia na všetkých štyroch kolesách a s minimálnym dezénom 3 mm od 15. novembra do 15. marca, snehové reťaze môžu vodiči používať pri rýchlosti do 50 km / h. Opatrenie platí aj pre zahraničné vozidlá.

 

Bosna a Hercegovina

Používanie zimných pneumatík s dezénom 4 mm od 15. novembra do 15. apríla s možnosťou použitia snehových reťazí na letné pneumatiky, v Albánsku, Macedónsku a Čiernej Hore sú naopak povolené letné pneumatiky, ale musí mať dezén 4 mm alebo sú vybavené snehovými reťazami.

 

Česká Republika

Česká republika stanovuje povinnosť zimných pneumatík od 1. novembra do 31. marca, a to na oboch nápravách. Minimálna hĺbka dezénu musí byť 4 mm.

Poľsko

V susednom Poľsku naopak používanie zimných pneumatík nie je povinné, na zľadovatených a zasnežených cestách sú povolené snehové reťaze.

 

Maďarsko

V Maďarsku zimné pneumatiky Povinné nie sú, vodiči však musia mať v zime vo výbave auta Snehové reťaze. Turistom, ktorí ich nemajú, môže byť nepovolený Vstup dokrajiny.

 

 

Zdieľaj článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Časový limit je vyčerpaný. Znova načítajte kód CAPTCHA.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.