Výmena kolies na aute

Menil som letné pneumatiky za zimné. Chcel by som napísať zopár postrehov aspoň, aké základné veci skontrolovať pri výmene kolies.Najprv si treba povoliť šróby na kolesách(povolovať d kríža) , pozor nie úplne vytiahnuť. Iba povoliť !!! Samozrejme auto je zabrzdené ručnou brzdou. Výmena sa robí iba na rovnom povrchu, v žiadnom prípade v kopci.

Pri zdvíhaní auta som použil original hever. Mám ešte aj klasický hydraulický zdvihák 2t ale mám na ňom poškodenú gumu ktorú vždy dávam medzi ten prstenec a podbehom auta, aby som ten podbeh nepoškodil.

Po zdvihnutí auta si vždy pre istotu podkladám hranole, ako je vidieť na obrázku, istota je istota. Po demontovaní všetkých šróbov stiahneme koleso smerom k sebe von.

vymena kolies na aute 1

Po demontovaní kolesa vidíme brzdy a ostatné časti podvozka. Dôkladne si vizuálne skontrolujeme všetky spoje, či niekde netečie brzdová kvapalina, skontrolujeme hlavne aj manžety homokinetických klbov na predných kolesách. Sú to také harmonikové gumy, alebo po novom sú manžety vyhotovené s plastového materiálu. Vypadajú presne takto.

Fotografia0239

Treba si skontrolovať v akom stave je brzdový systém. Môže sa stať že platničky a kotúče už majú niečo za sebou a sú zrelé na výmenu. Ak máte všetko skontrolované a idete nahadzovať príslušnú sadu pneumatík, tak si očistite oceľovým kartáčom šróby na kolesá. Viídel som jeden prípad ako si chalan pri výmene nechal šroby volne phodené a nachytala sa mu na jeden šrob hlina nevšimol si a začal dotahovať šrob ale, už bolo neskoro poškodil závit.  Po očistení šrobov kartáčom ich vždy streknem s WD 40.

vymena kolies na aute 3

vymena kolies na aute 4

Nahodením kolesa si jemne podoťahujeme rukou všetky šróby(auto je stále na hevery) a jemne do kríža pozatahujeme len tak z rokou na fest. Potom môžme spustiť hever. Ja osobne používam na doťahovanie kolies momentový kľúč nastavený na 120NM. Ak nemáte momentový kľúč tak zatahujte šróby smerom do kríža tak aby ste cítili, že šrob bude držať.

Zdieľaj článok:

Jeden komentár k “Výmena kolies na aute”

  1. Spätné upozornenie: Čo sú asistenčné služby? - Poistenie | vMotore.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Časový limit je vyčerpaný. Znova načítajte kód CAPTCHA.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.