Auto na plyn (LPG) skúsenosti

Moje predchádzajúce auto bola FABIA I 1,4  MPI r.v. 2002 bez namontovaného plynu. Najazdím s  autom  cca 500 km týždenne čo je na klasický benzín pomerne dosť. Mesačne teda okolo 2000km. Pri spotrebe 7L na 100km som začal rozmýšľať nad dieslovým motorom.   20L paliva ušetrených za mesiac je pomerne dosť. Bol som u rodičov a naši začali vážne rozmýšlať nad novým autom.  Ich momentálne auto je Škoda FABIA II 1.2 HTP r.v 2009 a spýtali sa ma či ju od nich nezoberem za priaznivú cenu. Neváhal som a povedal som áno.

Dieslové auto to teda nebude pre tentokrát, ale mal som v hlave myšlienku auto prerobiť na plyn. Najlepšie na tom je že cena tej FABIE bola v bazare okolo 5000 euro a ja som ju mal za 2000 euro….No nekupte to. Ostali mi teda nejaké prostriedky na namontovanie splynovača. Najprv som sa Auta na plyn troška obával, ale kolegyňa hovorila vraj už majú druhé auto na plyn a všetko je v poriadku a jazdia bez problémov a majú veľa ušetrených peňazí za palivo.  Neváhal som a auto som odovzdal do dielne, kde plyn montujú.

auto na plyn

Po necelom týždni mi volajú že si mám prísť vyzdvihnúť auto.  Po príchode do dielne mi povedali ďalšiu dobrú správu vraj mi vrátia späť 100 euro za dlhšie čakanie 🙂 . Celková investícia do plynu bola 1000 euro. Je to troška vyššia investícia ale dúfam v návratnosť.  Pred samotnou inštaláciou som sa samozrejme obával aj výbuchu v aute predsa je to plyn. Pozrel som si nejaké videa na internete ako testovali rôzne nárazy a nič nebuchlo.  Keď som otvoril kufor a skontroloval nádrž tak je dosť hlboko zabudovaná a pri nejakej zrážke by nemalo prísť k jej poškodeniu. Technik mi vysvetľoval, ako to celé funguje. V prípade poškodenia prívodu plynu do motora sa uzavrie nejaký ventil na prívod paliva z plynovej nádrže a zabráni unikaniu plynu. Pretlakové ventily vypustia nádrž do prázdna a plyn vyhorí, vraj nevybuchne 🙂

Na aute mám najazdených od namontovania splynovača nejakých  8 000 km a snažím sa jazdiť iba na plyn. Všetko ide bez problémov. Spotreba je sice o 1L vyššia ale pri tej cene toho plynu sa to dá 🙂 ….

Cena LPG 0,750/L                Cena benzínu 1,455/L

Autor: Peter

 

Zdieľaj článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Časový limit je vyčerpaný. Znova načítajte kód CAPTCHA.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.