Ako správne umyť auto?

Pri umývaní vozidla je alfou a omegou pravidelná údržba. Aby sme vozidlo pri častom umývaní nepoškodili, je vhodné poznať techniky správneho umytia. Umývanie auta špongiou a jarovou vodou môže lak trvalo poškodiť. Náklady na revitalizáciu poškriabaného laku strojovým leštením sú mnohonásobne vyššie ako ušetrenie pár eur pri kúpe lacných umývacích pomôcok. Ako teda správne umyť vozidlo? Postup sa skladá z troch krokov – predumytie, umytie, sušenie.

1. Predumytie

Predumytie je proces, kedy sa z vozidla odstraňuje najväčšia špina, napr. hmyz, cestný film, vtáčí trus, blato… Na tento krok dostať kúpiť množstvo prípravkov. Začneme čistením kolies, teda diskov a pneumatík. Ideálne na to určenými metličkami, kefkami a čističom kolies. Pri striekaných diskoch pozor na kyselinové čističe! V rámci kolies čistíme aj priestor za kolesami. Ak je vozidlo voskované, pri predumývaní treba byť opatrný. Lacné prostriedky bývajú agresívne a vrstvu vosku môžu oslabiť alebo úplne zmyť! V prípade silne znečisteného vozidla je vhodné použiť pH-neutrálny predúmyvač a nariediť ho v slabom pomere. Pri častom umývaní voskovaného vozidla je vhodné sa predumývačom úplne vyhnúť. Vosk potom vydrží dlhšie.

2. Umytie

Predumyté vozidlo následne umyjeme pH-neutrálnym šampónom, ideálne dvoj-vedrovou metódou. V jednom vedre je šampónová voda, v druhom čistá voda, v ktorej sa bude špinavá umývacia rukavica oplachovať. Docielime tým, že šampónová voda v prvom vedre bude stále čistá. Vozidlo umývame zhora nadol, horizontálnymi pohybmi.spravne umytie auta

3. Leštenie

Po opláchnutí šampónu wapkou alebo hadicou nasleduje sušenie. Je vhodné použiť mikrovláknové sušiace uteráky s hustým a dlhým vlasom. Auto ostane bez šmúh, čisté a lesklé. Po umytí vytrieme prahy a pánty. Teraz je vhodné naniesť vosk, sealant alebo iný druh ochrany laku. Pozor, nie na priamom slnku.

V prípade, že nemáte čas na pravidelné umývanie auta, zverte túto prácu do rúk odborníkov. KV Detail – ručná autoumyváreň Bratislava sa postará o dôkladné umytie vášho auta.

Zdieľaj článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Časový limit je vyčerpaný. Znova načítajte kód CAPTCHA.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.