Celoročné pneumatiky – Testovanie.

Na moje auto som si zakúpil celoročné pneumatiky z dôvodu malého ročného nájazdu. Podotýkam  nebolo toto rozhodnutie z dôvodu nedostatku financií. Není som zástanca tzv. celoročných „zimných pneumatík„, na ktorých čo si všímam  jazdí strašne veľa vodičov . Na druhom aute mám pneumatiky letné cca 6 ročné značka Goodyear dezén cca 80% a bočnice pneumatík sú dosť vysušené to isté platí aj o zimnej sade(dezén je výborný). Osobne si myslím, že je zbytočné kupovať na auto letné aj zimné pneumatiky pri malom nájazde kilometrov. Budú Vám zbytočne strácať na hodnote.

Zo začiatku sú samozrejme aj obavy ako sa bude auto správať v letnom a zimnom období. Predsa len rozdiely teplôt +35°C a -15°C  sú dosť markantné. Celoročné pneumatiky sú nahodené na aute VW Polo v rozmere 185/60 R14 H, ide konkrétne o značku HANKOOK KINERGY 4S H740. Pýtate sa prečo takýto test pri malom nájazde kilometrov? Hmm situácia sa mi zmenila, do novej práce sa musím dopraviť cca 20km a späť tiež 20km, neni to žiadna rovinka na trase sa nachádzajú aj stúpania a klesania. Mesačne to vychádza nejakých 800km. To už budem môcť odstupom času adekvátne zhodnotiť, ako si stoja celoročné pneumatiky.

celorocne-pneumatiky-1

celorocne-pneumatiky

  1. Po prevzatí pneumatík od kuriéra som si všimol malinko mäkšie bočnice na všetkých štyroch pneumatikách v porovnaní so zimnými pneumatikami Barum Polaris 3(novými), pravdepodobne je to zmesou.  Pneumatiky som namontoval 18.10.2016 , prvé pocity boli neutrálne. Pri rýchlosti 50km/h pneumatiky hučia. Po dvoch týždňoch používania napršalo, auto držalo stopu aj pri prejazde väčších mlák.

2. Dnes 16.12.2016 konečne primrzlo, na ceste bola viditeľná poľadovica. Auto sa na celoročných pneu chovalo nad moje očakávania, počítal som so zvýšeným pretáčaním predných kolies pri akcelerácii a zlou priľnavosťou k vozovke, ale nič také sa nekonalo. V ten deň som išiel tu istú trasu s autom Opel Corsa na zimných Matador sibir snow, auta sa chovali obdobne.

3. V januári 2017 konečne nasnežilo a celoročné pneumatiky sa konečne stretli aj s čoraz menej vyskytujúcou sa  snehovou nádielkou. Dojmy z jazdy na snehu boli viacmenej neutrálne. Vytiahli ma zatiaľ všade, kde som sa potreboval dostať. Viac ma zaujíma, ako budú na tom pneumatiky s polovičnou hĺbkou dezénu.

 

4. Píšem neskôr hlavne z časových dôvodov, takže po cca 15 000 km a slabej zime 2018 môžem napísať akurát, že pneumatiky sú stále na aute a nemám voči nim žiadne výhrady. Myslím, že výrobcovi Hankook sa podarilo dobré vyváženie zmesi pneumatík pre letné a zimné počasie. Ak s autom najazdíte malý počet km alebo ste nedeľný šoféri, podľa môjho osobného názoru sa neoplatí investovať do zimnej a letnej sady. Samozrejme je hlavne potrebné používať aj rozum, lebo ani najlepšie pneumatiky Vás pri vysokých rýchlostiach nedokážu zachrániť. Prikladám pár foto po 15 000 km.

 

 

Zdieľaj článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Časový limit je vyčerpaný. Znova načítajte kód CAPTCHA.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.