Pravidelná kontrola brzdového obloženia je dôležitá

Tento článok píšem „hlavne“ pre nezodpovedných majiteľov áut, ktorým je investícia do nového mobilného telefónu prednejšia, ako investícia do brzdového obloženia na svojom aute. Mobil za 500€ vo vrecku a v predajni si pýta zľavu na čínske brzdové obloženie. Bol som svedkom takejto kúpy a bolo mi na zvracanie.

Je pravda že situácia na dnešnom trhu nahráva hlavne lacnému tovaru, či už sú to potraviny,oblečenie,elektronika a pre automobilový priemysel to platí dvojnásobne. Za potravu si môže každý sám a robí to na vlastné riziko. U automobilových dielov vystavuje nebezpečenstvu aj ostatných účastníkov cestnej premávky. Tieto lacné náhražky komponentov sú kvalitou hlboko pod úrovňou nových originálnych dielov.

Vrátim s k tým brzdám, samozrejme netreba hádzať všetkých do jedného vreca, sú aj takí majitelia áut, ktorí si zaplatia kvalitné diely, ale namontuje sa im lacná čínska náhražka. Klasický spotrebiteľ odchádza spokojný zo servisu s vedomým, že má na aute všetko v poriadku. Pri brzdách sa treba mať na pozore či už ide u zarytých šetrílkov alebo aj u spokojných vodičov čo si zaplatili kvalitu. Aspoň raz do roka pri výmene pneumatík skontrolovať stav brzdových komponentov. Dosť môže byť klamná vrstva kompozitu, ktorá sa opiera o kotúč a je vystavená vysokým teplotám. Na brzdový kotúč tlačia dve brzdové doštičky, vnútorná doštička môže byť skorej opotrebená ako tá vonkajšia hlavne pri tých lacných brzdách. Preto treba kontrolovať vždy obidve brzdové platničky na kotúči.  K tej teplote, vysokú teplotu neznášajú čínske lacné náhražky a rozpadajú sa. Vrstva kompozitu nedosahuje kvalít originálu a môže sa odštiepiť a narobiť viac škody, ako úžitku. Uchytenie doštičiek býva tiež problém, pliešky v brzdovom strmeni jednoducho prasknú a doštička stráca pevnosť a stabilitu. Brzdový kotúč nesmie byť popraskaný a mať iné viditeľné poškodenia. Prosím hlavne tých žgrlošov, aby si vstúpili konečne do svedomia…..

 

Roman

Prajem každému veľa šťastných kilometrov a príjemné prežitie vianočných sviatkov.

 

Zdieľaj článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Časový limit je vyčerpaný. Znova načítajte kód CAPTCHA.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.