Výmena brzdovej kvapaliny

Návod / Postup na výmenu brzdovej kvapaliny

Ako som menil brzdovú kvapalinu na aute FABIA, ale je to podobné u všetkých vozidiel.

1.  Odsal som pôvodnú brzdovú kvapalinu z nádržky a dolial novú

2. Výmena brzdovej kvapaliny sa vždy začína brzdou ktorá je najďalej takže v mojom prípade zadná brzda vpravo. Demontoval som koleso. Skontroloval v akom stave je odvzdušňovák.

3. Nasadil som na odvzdušňovák hadičku s nádržkou v ktorej koniec je ponorený v starej brzdovej kvapaline. Tú som odsal z nadržky. Koniec je ponorený z dôvodu, aby sa nevrátil podtlakom vzduch pri vyšliapavaní ked ide pedál späť do normalnej polohy.

vymena brzdovej kvapaliny

foto je ilustračné

4. Musíte si niekoho zhnať kto Vám bude šlapať  na pedál, lebo vy budete sledovať odsávane množstvo kvapaliny a hlavne kontrolovať stav brzdovej kvapaliny v nádržke.

5. Spoločník našlape brzdový pedál 3x, budeho stále držať v zošlapnutej polohe a vy budete pri ovzdušnováku a povolíte ovzdušnovák nech zacne vytekať brzdová kvapalina. Potom necháte povolený odvzdušnovák a spoločník bude len vyšlapávať brzdovú kvapalinu.

6. V jednom okruhu je cca 2 deci kvapaliny( to uvidíte aj v sfarbení brzdovej kvapaliny , keď už pôjde svetlá tak je to OK) a to je množstvo ktoré potrebujete dostať z brzdového systému.  Samozrejme medzi tým musíte kontrolovať stav brzdovej kvapaliny v nádržke, poprípade doliať, lebo zavzdušnite celý systém. Takže ak už vidíte že je vyšliapané 2 deci tak poviete spoločníkovi nech zošliapne pedál a drží ho na podlahe a vy dotiahnete odvzdušňovák. Po dotiahnutí skontrolujete či neuniká z brzdoveho systému kvapalina tak že pomocník Vám zošliapne brzdový pedál a nesmie mu padať k podlahe ak áno pravdepodobne prichádza k úniku kvapaliny.

7.  Body 5 a 6 treba opakovať na každom kolese a hlavne nezabudnite dopĺňať brzdovú kvapalinu do nádržky počas vyšliapavania.  Po výmene treba skontrolovať skúšobnou jazdou brzdy či je všetko OK.

AUTOR: Marko

Zdieľaj článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Časový limit je vyčerpaný. Znova načítajte kód CAPTCHA.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Exit mobile version