Celoročné pneumatiky, kúpiť ich?

Výrobcovia pneumatík sa snažili výjsť v ústrety motoristom ktorí s autami najazdia menej km cez zimu a nemajú potrebu kupovať zimné pneumatiky v komplet sade, alebo ľudia v južnejších oblastiach, kde súvislú vrstvu snehu vidia raz za čas 🙂 Neznamená, ale že celoročné pneumatiky si nemôžme obuť aj my na svoje auta, kde sneh a ľad máme každú zimu a niekedy je snehu ho ozaj dosť. Celoročné pneumatiky musia byť označené tak isto ako zimné  M+S (MUD + SNOW). Označenie Blato + Sneh musí byť viditeľné  na pneumatike a pri policajnej kontrole ak ho policajt nenájde môžete dostať pokutu.

Minule som sa dočítal, že celoročná pneumatika je len na dve sezóny. Je to ozaj tak? Názory ľudí sa líšia a hlavne ako správny Slovák  hájime si len to svoje aj keby to stojí za h…o.  Hlavne veľa z nás je názoru, že si spravíme celoročné pneumatiky zo zimných pneu, ktoré zjazdíme. Určite nájdeme ľudí, ktorí robia veľmi málo kilometrov a majú na aute obuté  zimné pneumatiky už ale 5 rokov. Takýto ľudia o letnej sade ani neuvažujú ani sa im nečudujem neplatí sa to. No, ale trocha sme odbočili od celoročných pneumatík. Takéto pneumatiky majú určite lepšie vlastnosti v lete ako keď si spravíme celoročné zo zimných pneu. O výdrži pneumatík dve sezóny hovoria len tí ktorí ich používajú v osobných autách a nebehajú podstatne viac km. Celoročné pneumatiky po dvoch sezónach strácajú svoje vlastnosti, samozrejme záleží aj od nájazdu kilometrov. Z dostupných testov a skúseností sa dá jednoducho vydedukovať, že celoročné pneumatiky sa najviac hodia pre  OFF- road autá.  Predsa autá s väčšou váhou a pohonom 4×4 dokážu poradiť v každých podmienkach, bez ohľadu na dezén pneumatík 🙂

celorocne pneumatiky

No my v osobných autách máme problém, najazdíme viac kilometrov a vo väčších rýchlostiach. Predsa zmes z ktorej je celoročná pneumatika vyrobená je iná. Nikdy sa nemôžu rovnať celoročné pneumatiky zimným pneumatikám.  Preto nebudú takéto pneu adekvátnou náhradou za letné a ani zimné pneumatiky. Nejedná sa len o inú zmes z ktorej je celoročná pneumatika vyrobená, jedná sa aj o dezén, kde sa musí nájsť kompromis medzi letnou a zimnou pneumatikou.

Ak s autom jazdíte neustále tak si radšej kúpte letnú a zimnú sadu pneumatík a máte pokoj. Pre sviatočných motoristov by celoročné pneumatiky nemuseli byť zlá voľba 🙂

Zdieľaj článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Časový limit je vyčerpaný. Znova načítajte kód CAPTCHA.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.