Príprava auta na zimu

Keď teploty začnú klesať, je to čas, aby ste si vaše auto pripravili na zimu. Správna údržba, príprava a nástroje môžu byť doslova záchrancovia v náročných podmienkach.

Pravidelná údržba

Teraz je čas, aby si vaše auto v rýchlosti pripravili na všetkú jeho údržbu. Skontrolujte stav  vášho motorového oleja, chladiacej zmesi, brzdovej kvapaliny a prevodovky podľa potreby. V prípade potreby výmeny motorového oleja alebo oleja v  automatickej prevodovke, uistite sa, že dostane vysoko kvalitný filter.

Pozrite sa na brzdy vozidla v akom sú stave. Sú vaše brzdové kotúče poškriabané alebo poškodené? Majú hlboké ryhy, alebo sú brzdové doštičky opotrebované blízkosti ich minimálnou vôľou? Vaše vozidlo bude zažívať tvrdšie podmienky čoskoro, takže vyhnite sa problémom pokiaľ zima ešte nenastala. Uistite sa, že všetky vaše svetlá fungujú správne, aby zabezpečili dobrú viditeľnosť. Nové žiarovky stojí len pár euro a môžte ich nainštalovať aj sami, alebo môžte si ich dať nainštalovať v servise kde Vám budú vykonávať potrebné servisnú úkony. To isté platí aj pre stierače. Ak sú stierače staršie viac ako ako šesť mesiacov, je pravdepodobné, že je čas vymeniť za nové.  Nezabudnite naplniť nádržku kvapaliny ostrekovačov s mrazuvzdornou tekutinou.

Skontrolujte si zimné pneumatiky.

Nehanbite sa prezrieť pneumatiky, treba ich skontrolovať aj keď susedia budu myslieť, že Vám šibe keď stále ležíte pod autom :).  Posledná vec, ktorú potrebujete v chladnom a vlhkom počasí, aby Vám nejaká staršia pneumatika počas jazdy strelila. AK máte pneumatiky príliš opotrebované, vymente všetky naraz.  Treba skontrolovať tlak v pneumatikách. Poprípade dofuknúť na požadované hodnoty. Tie nájdete na viečku od nádrže kam tankujete.

Ďalej sa uistite že rezervná pneumatika je nahustená na požadovaný tlak.
cold-car-winter

 

Interier v zime

Ak používate auto v režime vystup nastup vystup nastup tak určite nezabúdajte na gumené rohože so zvýšeným okrajom. Sú ľahko čistiteľné, a rozpustenú vodu alebo sneh ľahko vyhodíte z auta. Ak si necháte klasické  rohože tak stále na oknách budete mat námrazu, je to voda vyparená z rohoží.

Chladiaci systém

Extrémne teploty a drsné podmienky môžu zaklopať vonku ľahko. AK zanedbáte chladiaci systém môže Vám ľad poškodiť vážne motor. Ak niektorá časť chladiaceho systému je poškodená treba ju vymeniť za novú. Nie je od veci si dať do servisu skontrolovať tesnosť chladiaceho systému. Technik môže rýchlo otestovať chladiaci systém bez problémov odstrániť závadu.
Ak si nemôžete spomenúť, kedy bolo naposledy vodné čerpadlo menené, alebo ak má čerpadlo viac kilometrov , než odporúča výrobca, je čas na nové.
 
Zdieľaj článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Časový limit je vyčerpaný. Znova načítajte kód CAPTCHA.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.