Kontrolka ABS

Mám fábiu ktorú denno denne používam do práce. S autom som nemal nikdy nejaké vážne problémy. Raz za 130 tisic km mi tam odišlo predné ložisko na strane spolujazdca… Cena opravy bola ale 100 euro aj s ložiskom. Horšie bolo keď mi pri ceste do práce začala svietit kontrolka ABS.

Auto normálne išlo aj brzdilo tak som to neriešil. Celý deň  v práci som rozmýšlal a dumal čo sa mohlo stať. Volal som manželkinmu bratovi aby mi poradil čo to môže znamenať. Poradil mi nech idem vyskúšať či mi funguje celkovo ABS. Na prašnej ceste nejakej kamienkovej mám zabrzdiť pri rýchlosti väčšej ako 30km/h. po robote som to teda išiel otestovať a auto normálne brzdilo žiaden problem. Potom som mu spätne zavolal že auto brzdí ako má. Hneď ma zastavil a pýtal sa ma či som cítil na pedále brzdy spätne razy pri tom brzdení. Ja som nič necítil a vraj tam môže byť problém. Stretol som sa so švagrom a išli sme k jeho známemu do servisu. Ten to napojil na diagnostiku a vypisovalo mu nejakú chybu s ABS niečo v zmysle “ Riadiaca jednotka je vadná“ také voľačo nerozumiem tomu.

ABS FABIA

Auto som mu nechal vraj popozerá ešte snímače čo by s tým mohli mať súvis. Ešte že máme v rodinne dve auta 🙂 Na konci týždňa som sa vybral za mechanikom. Snímače skúšal meniť, ale stále ta istá chyba a ABS nefungovalo. Treba vymeniť riadiacu jednotku ABS. Spýtal sa ma či chcem novú alebo použitú. Jasné že novú by som chcel nech mám pokoj. Chcel som si ju zohnať sám nech to mám lacnejšie. Na druhý deň som išiel do autorizovaného servisu kúpiť respektíve objednať tú jednotku.  V servise odomňa chceli VIN môjho auta. Po chvíľke na mňa vybalil cenu a to  cca 800 euro no skoro ma otočilo. S dlhým nosom som odchádzal späť za mechanikom nech mi zoženie používanu jednotku. Nakoniec ma to celé stálo okolo 200 euro aj s výmenou. ABS zase fungovalo a kontrolka už chvalabohu nesvieti.

AleX

Zdieľaj článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Časový limit je vyčerpaný. Znova načítajte kód CAPTCHA.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.