Zaseknutý tlmič

Potrápili ma zadné tlmiče, resp. zadný tlmič na mojom aute Opel Corsa  🙂 Viem, že moje auto ma čo už za sebou je to ročník 1996, ale to čo sa mi stalo so zadnou nápravou by ma ani vo sne nenapadlo, že sa môže stať. Auto som kúpil pred tromi rokmi neinvestoval som do neho okrem oleja a základných vecí nič.

Ráno pri -10°C som naštartoval zaradil spiatočku a vychádzal z parkoviska, každodenná rutina. Pri výjazde z nášho sídliska máme 50m spomaľovač, ktorý prechádzam s takýmto starším autom opatrne. Tento deň pri prejazde som si skoro uderil hlavu o strop :). Hneď sa mi niečo nezdalo zadná náprava zostala tuhá, vôbec nepružila, akoby som na miesto tlmičov mal len železné tyče. Vystúpil som z auta a nič som ešte nevidel, pretože bola tma. Nasadol som do auta a odišiel 30 km do práce. Po 10 km autá idúce za mnou na mňa vyblikujú.

foto ilustračné

Cítil som, ako sa auto pri prejazde cez nerovnosti trase. Nechápal som čo ma spoločné netlmiace auto s vyblikovaním šoférov. Keď som v práci odstavil auto na parkovisko nastal hrôzostrašný pohľad na moje zadné koleso na šoférovej strane. Bolo úplne ponorené v podplatníku, chýbalo veľmi málo aby som ho šúchal. To videli určite šoféri zamnou. Pred prácou máme 100m  úsek plný nerovností. To spôsobilo zadnej náprave ešte väčšie otrasy a samozrejme aj mne, cítil som sa ako na terenkoze, deň predtým bolo všetko OK. Auto bolo nahnuté na jednu stranu, čo som vôbec necítil na asfaltovej rovnej ceste. Utekal som do práce aby som stihol šichtu, radil som sa s kolegami čo to môže byť a príznaky padali len na zlomenú zadnú pružinu. Vypýtal som sa cez prestávku a išiel to pozrieť, po príchode k autu bolo zase koleso v normálnom stave voči podblatníku, nebolo vôbec ponorené v podbehu. Všetko sa vrátilo do normálneho stavu. Ľahol som si pod auto a pružina bola OK. Zatlačil som rukou na auto smerom dolu nech zapruží  a bolo pevné ako skala, zadný tlmič bol totálne zaseknutý. Vyskúšal som na prednej náprave a tam tlmiče riadne chodili. Po výmene zadných tlmičov je všetko v poriadku. Tot vsjo 🙂

Rastík

Zdieľaj článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Časový limit je vyčerpaný. Znova načítajte kód CAPTCHA.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.