Kotol VIADRUS U26

Trocha mimo tému aut…. ale určite niekomu pomôže.

Chcem sa s Vami podeliť o skúsenosti s kotlom Viadrus U26. Predchodca kotla Viadrus U26 sa odporúčal do večných lovíšť, ani neviem čo to bol za model, ale bol ten kotol určený na uhlie a kúrilo sa s drevom tak si viete predstaviť ako často sme museli byť pri kotly a kontrolovať či horí. Poviem Vám pravdu trocha sme si aj vydýchli keď skolaboval ten starý kotol a tešili sa na nový s väčším vnútorným objemom spaľovacej komory.

Po inštalácií Kotla Viadrus U26 4článok, sme boli sklamaný. Drevo väčších rozmerov nechcelo v ňom vôbec horieť, iba tak obhorelo(tlelo). Jednu zimu sme kúrili iba drobným drevom to bolo všetko v poriadku. Nedalo mi to a vyhľadával som na internete skúsenosti s kotlom a našiel som ten kameň úrazu kotla VIADRUS U26. Kotol VIADRUS U26 je určený prevažne na uhlie a nie na drevo a teraz čo robiť?  Po surfovaní po internete som našiel informácie o nejakých roštoch na spodok kotla, ktoré sú tuším popísané aj v návode, ale ako správny slovák najprv robím potom čítam 🙂

 

VIADRUS

 

viadrus U26 rosty

Neváhal som a išiel som ich kúpiť s nádejou, že si kotol Viadrus v domácnosti obľúbime. Inak rošty stály 60 euro a to je docela dosť. Po zakúpení spodných roštov do kotla konečne drevo aj veľkých rozmerov krásne zhorelo a dokonca sa predĺžila doba horenia kotla takže sme není pri ňom tak často.  Takže po zakúpení roštov konečne spokojnosť s kotlom VIADRUS U26. Kto chce kúpiť tento kotol na drevo tak nech si hneď kúpi aj rošty, ak bude kúriť s uhlím tak nemusí.

Zdieľaj článok:

11 komentárov k “Kotol VIADRUS U26”

  1. Súhlasim s Vami o použití roštov v kotli. Moja investícia do roštov bolo 0 eur, nakoľko som odrezal kus plechu a vložil do kotla. Zabudli ste ale napísať ako kúrite s kotlom.
    Po roku som prišiel na ekonomický spôsob kúrenia, nakoľko minulý rok som nemal ešte suché drevo.
    1. Vytvorím si pahrebu cca 5-10 cm. Naložím drevo, nie plný kotol.
    2. Klapku do komína na kotli zatvorím skoro úplne.
    Drevo tleje a nie horí.
    Teplo vytvára PAHREBA a nie horenie dreva.
    To že kúrim efektívne (teplo ostáva v kotli) a nevykurujem priestor nad strechou je to, že horné dvierko (nakladacie) mám horúce.
    Podotýkam, že do komína som osadil regulátor komínového ťahu. Vôbec , kúrenie s drevom bez regulátora kom. ťahu neefektívné.

  2. Drevo kupujem už narúbané na 33 cm. Drevo má byť čím suchšie, t.zn. čím dlhšie máte tým je to lepšie.

    1. Prosim vas, funguje kotol aj bez elektrickej energie ?
      Ma ochrannu poistku proti vysokej teplote vody v obehovom systeme?
      Dakujem.

      1. Ano funguje aj bez elektricej energie. Ako poistku treba namontovať ventil ktorý začne v prípade vysokej teploty vypuštat vodu z kotla(poistka tiež funguje mechanicky).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Časový limit je vyčerpaný. Znova načítajte kód CAPTCHA.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.