Výmena žhavičov, môže niekedy potrápiť.

V chladnejších dňoch sa môže stať, že Váš dieslový motor neštartuje ako má. V tom prípade treba dať skontrolovať žhaviace sviečky tzv. žhaviče. Sú namontované v hlave motora a slúžia ako podpora pre vznietenie nafty, v podstate žhaviaca sviečka zohrieva priestor valca. Každý valec má jednu žhaviacu sviečku.  Výmena žhavičov môže trvať niekoľko minút, keď sa nedarí tak niekoľko hodín a ani to sami ani nespravíte. Potrebujete k tomu len príslušné náradie a to napr. 10mm klúčik samozrejme podľa typu motora. Niekedy stačí iba ten, ale väčšinou sa treba dostať  ku kabeláži a treba demontovať nejaké ochranné plastové diely.

vymena zhavicov (4)

Výmena žhavičov je jednoduchá spravíte pár úkonov a máte hotovo, veď je to len v podstate povolovanie zavitov (odtiahnutie a dotiahnutie) . Jeden by si povedal „praca na 10min“, ale znalejší problematiky asi vedia čo chcem napísať. Žhaviče môžu byť zareznuté v hlave motora a pri povolovaní odtrhnete časť žhaviča. Ostanete pozerať ako bager na tvrdú zem, čo teraz?

 zalomeny zhavic

V takomto prípade sa musíte  skontaktovať  so skúsenými mechanikmi, oni budú určite vedieť čo a ako ďalej postupovať. Hlavne sa v tom nevŕtajte aby ste  nepoškodili zalomený žhavič ešte viac. Dokonca to ide to aj bez demontáže hlavy. Odborníci majú náradie na takéto vzniknuté problémy.  Táto služba stojí asi od 80 euro a viac, ale budete to mať profesionálne spravené.  Zalomený žhavič vie potrápiť.

Zdieľaj článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Časový limit je vyčerpaný. Znova načítajte kód CAPTCHA.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.