Výmena oleja v prevodovke 1.9 TDI 77kW

AK ste si kúpili auto s motorom 1.9.TDI PD 77kW a išli ste preventívne meniť olej, resp. skontrolovať len hladinu oleja v prevodovke, mali by ste vedieť, že u niektorých typov prevodoviek sa nekontroluje hladina oleja po nalievaci otvor. Ak ste to tak spravili máte v prevodovke o cca 0,4L menej. Nalievaci otvor sa nepoužíva a to z dôvodu sklonu agregátu a prevodovky. Výška hladiny u týchto typov prevodoviek sa nemeria, po kompletnom vypustení sa naleje 2L oleja a hotovo. Platí to pre celý koncern VW a to AUDI, SEAT, ŠKODA, AUDI s prevodovkami MQ250 ( 02J, 0A4, 02R, 02S).  Popíšem Vám jednoduchý návod ako v takejto prevodovke vymeniť celú náplň.

Jedna dôležitá informácia ešte: Výpustným šróbom dolu na prevodovke vypustíte len 0,5L oleja 🙂

Ospravedlňujem sa za kvalitu foto, ale aspoň niečo.

 

  1. Ako prvé budeme potrebovať 2L originálneho oleja v mojom prípade s označením G052512A2. Doporučujem originál a nie žiadne náhrady.

vymena oleja v prevodovke TDI (1)

 

2.  Nový prevodový olej budeme nalievať cez otvor snímača spiatočkových svetiel a preto sa potrebujeme k nemu dostať cez držiak vzduchového filtra. Celý ho demontujeme aby sme mali pohodlnejší prístup.

vymena oleja v prevodovke TDI (5)

 

3.  Pohľad na nalievaci šrób(otvor) ktorý nebudete vôbec používať.

vymena oleja v prevodovke TDI (4)

 

4.  Dolu ne prevodovke demontujeme výpustný šrób z ktorého vytečie len 0,5L oleja. Pre kompletnú výmenu náplne musíme demontovať aj vodiaci čap na spodu prevodovky je to vidieť na foto. Po demontovaní tohoto čapu vytečie komplet celá náplň. Pri demontovanom čape nesmie nikto zasahovať do radenia rýchlostí !!!

vymena oleja v prevodovke TDI (14)

vymena oleja v prevodovke TDI (11)

5.  Na obrázku vidíme snímač spiatočkových svetiel, ktorý musíme demontovať aby sme mohli naliať 2L nového prevodového oleja.  Ide dosť ztuha, ale nakoniec povolil.

vymena oleja v prevodovke TDI (6)

vymena oleja v prevodovke TDI (7)

 

6. Namontujeme výpustný šrób + vodiaci čap späť na prevodovku a môžme nelievať nový olej.  vymena oleja v prevodovke TDI (3)

 

7.   Mal som nachystanú pvc hadičku a malý lievik cena v obchode 1 euro 🙂 Najlepšie bude v tejto chvíli, aby Vám niekto podal pomocnú ruku a nalieval Vám olej a Vy si budete pridržiavať hadičku v otvore pre snímač.

vymena oleja v prevodovke TDI (8)

 

8.  Po naliati dvoch litrov oleja začneme opačným postupom. Namontujeme a zapojíme snímač, nahodíme plasty…atď… Nie je to nič zložité, kto má doma nejaké to náradie hravo si poradí. Na obrázku je vidieť rozdiel medzi vypusteným olejom a novým prevodovým olejom. Prevodovka má cca 250 tis km.

vymena oleja v prevodovke TDI (12)

Zdieľaj článok:

14 komentárov k “Výmena oleja v prevodovke 1.9 TDI 77kW”

  1. Pri tom logu W zospodu prevodovky su dva navonok rovnake capy. Ktory z nich sa moze odskrutkovat pre uplne vypustenie oleja? Ci je to jedno?

      1. Cize ten blizsie k soferovmu kolesu. Len zo zvedavosti sa pytam, ci to nie je jedno, ktory sa odskrutkuje. Planujem menit ten olej, tak dufam, ze nic nepokazim odskrutkovanim capu. Navod je dobry. Este jedna otazka. Akym typom kluca si odskrutkoval snimac spiatocky? Trubkovym? Zavadzia tam totiz ten konektor na pripojenie kabla na klasicke gola nasady.

  2. Uspesna vymena oleja v prevodovke za mnou. Vymenu som urobil podla tohto navodu. Akurat iny typ oleja (G052171A2). Auto som mal v naklone smerom k vypustaciemu otvoru a vytieklo mi z neho cca 1,5 l oleja a z otvoru vodiaceho capu vytieklo cca 0,4 l. Dohromady 1,9 l. Cize predpokladam, ze predosla vymena oleja bola robena cez napustaci otvor a mnozstvo oleja bolo teda o 0,4 l menej v prevodovke akoby malo byt. Ja som nalial 2,3 l podla predpisu cez snimac spiatocky. Mozno tato skusenost niekomu pomoze.

  3. Mám Octaviu 2 1.9 Tdi 77 kw BXE r. 2007 prevodovKa JCR 9598 5 stupňova, môžem použiť olej G 052 512 A2 a tento postup? Mám teraz olej G 070 726 A2.

  4. Ahojte, mam VW B6 77kw , Motor BKC. Ake cislo original oleja mam naliat do prevodovky HNV ? A ake mnozstvo, lebo uz tu padlo aj 2 litre a aj 2,3… Postup je predkpokladam dobry. Je nutne niekde menit aj nejake tesnenia ( v komentaroch sa nieco spomina) Ďakujem

  5. Zdravim, treba prosim Vas novy vypustny srob,tesnenie ci cap po vymene oleja ? Niekto v komentoch spominal tesnenie, ale gumicku pri navode som si nevsimol. Dakujem za info.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Časový limit je vyčerpaný. Znova načítajte kód CAPTCHA.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.