TSI motory

 

Skratka TSI je označenie používané pre preplňované motory s priamym vstrekovaním benzínu vyrábané koncernom Volkswagen.

TSI je skratka označujúca preplňované benzínové motory s technológiou priameho vstreku paliva. Táto motorová rada je používaná prakticky u všetkých značiek koncernu Volkswagen. Motory TSI sú konštruované podľa zásad downsizingu, inými slovami sa vyznačujú vysokým výkonom získaným z malého objemu.

skodamotor12tsi

Motory TSI existujú v rôznych objemových variantoch, počnúc objemom 1 liter pre mestské vozítka až po 5 litrov pre AUDI RS6. Rôzne motory však disponujú odlišnou technikou a aj naprieč koncernovými značkami nie je označenie rovnakých motorov jednotné. Napr. automobilka Audi označuje tieto motory skratkou TFSI. Aby bola identifikácia motora ešte zložitejšie, sú motory TSI vyrábané už v druhej generácii (EA111 a EA211) a navyše aj počas jednej generácie došlo k mnohým podstatným konštrukčným zmenám. Skrátka podľa označenia na zadnej časti karosérie motorista ťažko spozná s čím má tú česť.

TSI (Twincharged Stratified Injection)

Prvý motor s označením TSI bol už v roku 2005 motor 1.4 TSI. Tento zážihový agregát s priamym vstrekom paliva označovaným ako FSI bol zaujímavý predovšetkým dvojitým preplňovaním. Motor bol totiž vybavený do série zapojeným turbodúchadlom a Rootsovým kompresorom. Vďaka tomuto dvojitému preplňovaniu dosahoval motor výkonov porovnateľných s motormi 2,3 litra. Pričom spotreba bola nižšia zhruba o 20%.

Zdieľaj článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Časový limit je vyčerpaný. Znova načítajte kód CAPTCHA.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.