Stúpanie hladiny motorového oleja

Začala mi svietiť na prístrojovej doske kontrolka DPF filtra.  V manuále od auta píšu pravdepodobne sa nedokončila správne regenerácia DPF a nech jazdím s autom konštantnou rýchlosťou nejakých 60km/h na 4 prevodovom stupni. Pri týchto podmienkach sa má spustiť regenerácia DPF.  Najazdil som ale 20km a kontrolka zhasla. Po dvoch týždňoch sa kontrola zase objavila a zopakoval som tu istú jazdu ako písali v manuály, ale s tým problémom že kontrolka nezhasla.

Išiel som s autom na autodiagnostiku. Vypisovalo niečo s tým filtrom DPF. V autoservise mi ponúkli vykuchanie DPF za výhodný peniaz a optimalizáciu softwéru. Cena sa mi pozdávala a hlavne nebudem mať s autom už problém. Za dva dni mi volali že všetko prebehlo v poriadku a môžem si isť auto vyzdvihnúť. Týždeň jazdenia po úprave som si všímal  trhanie s autom a zvýšenú spotrebu. Nejako som na to nekládol dôraz  myslel som že to tak má byť a zlepšenie príde časom. No za cca  mesiac som robil  jednoduchú údržbu na aute, mazal som pánty a také klasické ošetrenia. Medzi tým som skontroloval aj hladinu oleja v motore. Čo som zbadal ma trocha zaskočilo.

stupanie hladiny motoroveho oleja

Hladina motorového oleja stúpla cca o 1cm na rysku maxima.  Chápem princípy motora a vo väčšine prípadov spôsobuje zvýšenie hladiny palivo. Tak som zavolal do tej dielne kde mi robili DPF OFF a technik povedal nech sa zastavím a skontrolujú to.  Pristavil som auto a hneď ochotne išli všetko kontrolovať jak vizuálne DPF tak aj software riadiacej jednotky. Vizuálne bolo všetko v poriadku. Popisoval som im ešte raz problém s tou stúpajúcou hladinou oleja a v tom sa ozval od jedného maníka názor, že auto sa stále snaží regenerovať DPF a preto sa dostáva palivo nafta do oleja a ta spôsobuje to nežiadúce stúpanie. Tak ešte raz niečo robili s riadiacou jednotkou. Technik povedal nech niečo najazdím a kontrolujem stav oleja. Po úprave som už nepozoroval žiadne trhanie a zvýšenú spotrebu paliva. Prišiel som tam cca za 2 tyždne a skontrolovali sme spoločne hladinu motorového oleja. Nestúpala bola taká istá. Šéf tej dielne alebo kto to bol mi povedal bolo by treba vymeniť motorový olej lebo je znehodnotený naftou.  Dokonca bol taký ochotný že výmenu a olejový filter platia oni a ja iba motorový olej, nakoľko majú v tom vinu aj oni. No super nakoľko ma čakala výmena za 3000km to prišlo aj vhod 🙂

Zdieľaj článok:

2 komentáre k “Stúpanie hladiny motorového oleja”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Časový limit je vyčerpaný. Znova načítajte kód CAPTCHA.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.