Kontrolka Airbagu – VW Group

Začala mi svietiť kontrola airbagu na aute Seat Altea XL 2007. Zisťoval som si nejaké informácie ešte pred samotnou diagnostikou, jednalo sa hlavne o poruchu airbagu v sedadlách vodiča a spolujazdca.

Po napojení na diagnostiku bolo všetko jasné. Chyba 01217 Side Airbag Igniter; Driver Side (N199). Chyba bočného airbagu na vodičovej strane. Táto chyba resp. podobné chyby sú problémom koncernových áut od 2005+ AUDI(A3, A4….) VW(Golf, Passat,….) , SKODA(Octavia II) a SEAT(Altea, Leon….)

Nižšie prikladám obrázok z diagnostiky. Samozrejme pri zasvietení kontrolky airbagu vždy je prvá diagnostika a nie prípadná zbytočná oprava.

Na internete je o oprave dosť popísané. Niekedy pomôže na konektore pod sedačkou napružiť kontakty, ako to bolo v mojom prípade, niekedy treba odcvaknuť konektor a spojiť vodiče natvrdo. Popíšem Vám v jednoduchosti celý postup ktorý zvládnete doma sami. Ako prvá je diagnostika a zoznámenie sa s chybou. Odpojíme -pól batérie, ja som to riskol bez odpojenia, ale kľúčik v zapaľovaní som samozrejme nemal. Odpojíme konektory na podlahe, V mojom prípade iba airbag a signalizáciu pásu.

Demontáž sedačky – demontujeme 4 skrutky použijeme nadstavec XZN M10

Opatrne si nakloníme sedačku, aby sme mali prístup k žltému konektoru

Ak máte sprístupnený konektor tak s malým hodinárskym plochým šraubovákom vycvaknite fialovú poistku, ktorá istí vodiče. Potom zatlačiť na jednotlivé piny a pôjdu von – obrázok nižšie. Na napruženie kontaktov som použil ihlu, ktorú bežne nájdete doma.

Po napružený kontaktov som vymazal chybu cez diagnostiku a všetko bolo OK. Ak by sa Vám chyba zase objavila bude musieť spojiť tie vodiče natvrdo spájkovaním alebo spojkami.

Zdieľaj článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Časový limit je vyčerpaný. Znova načítajte kód CAPTCHA.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.