Sústruženie brzdových kotúčov

Osobne mi tento termín sústruženie alebo frézovanie brzdových kotúčov nikdy nič nehovoril. Na mojom aute som menil komplet brzdové obloženia, nakoľko staré už boli dosť zodraté. V servise mi vymenili komplet brzdy jak platničky tak aj kotúče. Servisak mi vysvetľoval že som za hranicou opotrebenia brzdových kotúčov, na pohľad sa sice zadali byť v poriadku, ale minimálne tolerancie nepustia tak prebehla aj ich výmena.

Na nových brzdách som jazdil cca 100km. Nové brzdy boli celkovo také mäkšie. Po zošliapnutí brzdového pedálu nereagovali hneď, boli také lemravé. Zavolal som pre istotu do servisu a odpoveď na môj problém bola nech ešte pojazdím vraj brzdy si musia sadnúť a časom sa oneskorený nástup bŕzd vytratí. Celkom ma to potešilo že to je normálny jav o jednu starosť som mal menej :). No po najazdení zhruba 1700km sa účinok bŕzd podstatne zlepšil, ale vznikol nový problém.  Volantom pri zošliapnutí brzdového pedálu začalo jemne triasť, predtým to nerobilo ani na starých brzdách. Takže som zase volal do servisu a popísal im problém. Servisák povedal nech auto donesiem a  spravíme testovaciu jazdu.

Aj on nakoniec skonštatoval vibrovanie volantu pri brzdení.  Hneď na mňa vybehol s otázkou či som neprešiel po nejakej mláke keď som sa viac pokúšal brzdiť. No tak na takúto otázku som fakt nemal odpoveď. Troška krútil ústami a povedal že skúsime stiahnuť z brzdových kotúčov, rsp. skontrolujeme sústruhom či je chyba v kotučoch. Trocha som mal obavy čo to je za výraz.  Bavili sme sa o tom a vôbec nechápal ako je to možné. Takéto zvlnenie sa prejavuje hlavne na nekvalitných brzdových kotúčoch.  Na auto sme dávali značkové brzdy ATE.  Už som si pripadal fakt blbo že stále otravujem, ale za brzdy som dal cca 290 euro. Servisák ma známeho čo má potrebné vybavenie a odviezli sme auto k nemu. Po demontovaní  predných kolies a brzdových platničiek nasunul ten sústruh na kotúče ten proces trval cca 10 minut na jeden kotúč.

sustruzenie kotucov

Nakoniec sa zistila fakt nejaká hádzavosť brzdových kotúčov.  Pán čo sústružil kotúče vravel že pár krát sa aj stretol s brzdovými kotúčmi od originál výrobcu, niekedy proste stačí zobrať so sústruhom len úplne minimum a problém je vyriešený. Servisák mi to o toho pána vybavil grátis. No mali niečo medzi sebou pravdepodobne nejaké protislužbičky 🙂 Po sústružení relatívne nových kotúčov vibrovanie volantu prestalo a brzdný účinok sa zlepšil.

Michal

 

Zdieľaj článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Časový limit je vyčerpaný. Znova načítajte kód CAPTCHA.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.