ROPA

Čo je ropa?

Ropa, tiež nazývaná čierne zlato, je horľavá kvapalina tvorená zmesou uhľovodíkov, najmä alkánov, nafténov a menej aj arénov a polárnych zlúčenín (živice, asfaltény a iné). Najmä anglická literatúra dodáva, že ropa môže byť okrem kvapalného skupenstva aj plynná alebo tuhá, ale bežne sa takto označuje iba kvapalná ropa. Čím je ropa staršia, tým je ľahšia a obsahuje menej asfaltu a viac uhlovodíkov.

Ako ropa vznikla?


Vznik ropy vysvetľujú dve navzájom si odporujúce teórie a nimi sú organická a anorganická:

Anorganický pôvod ropy predpovedal ruský chemik Mendelejev, podľa ktorého vznikla pôsobením ťažkých kovov, keď sa vyskytovali blízko zemského povrchu.
Organický pôvod je uznávaný väčšinou vedcov. Predpokladá sa, že ropa vznikla z prehistorických živočíšnych a rastlinných zbytkov podrobených rozkladu. Tie sa pôsobením tepla zmenili najprv na kerogén, následne na živicu a nakoniec na ropu a zemný plyn.

KONIEC ROPY ?

Ropný vrchol

ropny vrchol

 

Napriek negatívnym víziám budúcnosti existuje mnoho profesionálov ako aj expertov, ktorí tvrdia, že ropné zásoby sú tak veľké, že problém s vyťažením ropy nehrozí. V tomto musím len súhlasiť. Na svete je toľko ropy, že je len veľmi málo pravdepodobné, že ju vyčerpáme skôr ako za 100 rokov.

Avšak to nemá nič spoločné s ropným vrcholom. Práve ropný vrchol je kľúčom k prudkému rastu cien ropy. Ako náhle produkcia nebude stačiť dopytu, cena energií prudko porastie. Mnoho štúdií hovorí o tom, že žijeme v období dosiahnutia ropného vrcholu. Ak je to skutočne tak, tak nás veľmi skoro čaká silný nárast ceny ropy.

Momentálne je však situácia stabilizovaná, keďže ekonomická kríza spôsobuje, že dopyt po energiách stagnuje. Pokiaľ bude kríza pokračovať, tak vrchol produkcie ropy bude zahalený v oblakoch. Práve súčasný nadbytok ropy na trhu je toho dôkazom. Avšak ako náhle sa oblaky nadbytku rozplynú, čo môže byť už veľmi skoro vzhľadom k výraznému podinvestovaniu do nových ropných kapacít, cena ropy môže opäť vystreliť do neba. A s ňou ceny všetkých základných statkov, najmä potravín. Investície do energií, potravín a zlata by preto mali byť základnou zložkou každého investičného  portfólia.

Zdieľaj článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Časový limit je vyčerpaný. Znova načítajte kód CAPTCHA.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.