Výmena motorového oleja FABIA 1.4 MPi

Chcel by som Vám v krátkosti popísať postup výmeny motorového oleja na aute Škoda Fábia 1.4 Mpi 50kW. Pred samotnou výmenou si musíte vždy zistiť normu motorového oleja pre Váš motor, konkrétne 1.4 MPi potrebuje motorový olej s normou VW 502 00.

Bližšie informácie Vám poskytnú aj predajcovia motorových olejov alebo si môžete skontrolovať podľa mazacích plánov jednotlivých výrobcov motorových olejov napríklad tu „Aký olej do auta

V prvom rade si musíme zohriať motorový olej na prevádzkovú teplotu. Je to z jednoduchého dôvodu, olej je potom redší a podarí sa nám ho vypustiť viac. Dá sa to samozrejme spraviť aj bez zohriatia ale radšej ho zahrievam pre lepší pocit.

Výmena oleja na tomto type motora je veľmi jednoduchá a zvládne ju každý šikovný človek čo ma po ruke nejaké náradie.

 

1. Pripravíme si motorový olej a olejový filter

vymena motoroveho oleja Fabia (1)

 

2. Odtiahneme olejový filter v protismere hodinových ručičiek. Na obrázkoch sú vidieť nejaké pomôcky na odtiahnutie takéhoto typu filtra. Ale dá sa to spraviť aj rukami, keď to pred Vami nedoťahuje ako sa hovorí „NA KRV“ 🙂 Pred samotným povolovaním si dajte pod filter nejaké staré handry aby Vám olej zbytočne nestekal.

vymena motoroveho oleja Fabia (2)

vymena motoroveho oleja Fabia (3)

vymena motoroveho oleja Fabia (4)

 

3. Po povolení olejového filtra to vyzerá asi takto.

vymena motoroveho oleja Fabia (5)

 

4. Pred namontovaním olejového filtra treba pretrieť olejom tesnenie. Je to na samotnom filtry aj napísané. Teda väčšinou to tam býva

vymena motoroveho oleja Fabia (6)

 

5. Namontujeme olejový filter na motor a dotiahneme. Doťahujem ho iba holými rukami. Nepoužívam momentový kľúč. Treba to len s citom dotiahnuť na fest 🙂

vymena motoroveho oleja Fabia (9)

 

6. Povolíme vypúšťací šrób imbusom 8mm a vypustíme motorový olej do nejakej nachystanej zbernej nádoby napríklad. Popritom povolíme vrchné viečko kade nalievame motorový olej. Necháme niekoľko minút stekať olej do nádoby, kým nebude s vypúštacieho otvoru kvapkať. Potom výpustný šrób našrobujeme a dotiahneme – s citom. Aby som nezabudol pri každej výmene motorového oleja by sa mala meniť aj podložka. Ja ju mením každú tretiu výmenu a nemal som nikdy problém.

vymena motoroveho oleja Fabia (7)

vymena motoroveho oleja Fabia (8)

 

7.  Na záver nalejeme požadované množstvo motorového oleja.  Hladinu motorového oleja si sledujeme pomocou rysky. Motor naštartujem a počkám ale 30s aby sa olej dostal všade a hlavne do olejového filtra. Po vypnutí motora opäť skontrolujem stav a poprípade dolejem.

Zdieľaj článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Časový limit je vyčerpaný. Znova načítajte kód CAPTCHA.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.