Spotreba oleja cez turbo

Moje auto začalo spotrebovávať motorový olej. Nikdy to predtým nerobilo spotreba oleja bola cca 1L na 2500km. Najprv som si myslel že spotrebu ma na svedomý vybehaný motor. Tak som dolieval olej celú zimu. Na jar som s tým chcel začať niečo robiť, nakoľko som najazdil dosť kilometrov.

Na jar som odviezol auto do servisu nech mi ho skontrolujú. Prvé nástrely a diagnózy mechanikov boli v opotrebovaných tesnení ventilov v hlave motora. Častá závada u motorov s vyšším počtom kilometrov. Tak sa vymenili teda tie tesnenia ventilov, ale problém spotreby oleja stále pretrvával.  No tak som vyhodil 120 euro von oknom. Samozrejme už som nemal dôveru tomu servisu tak som zašiel niekam inam.  Tentokrát to bol autorizovaný servis. Rozprával som im o mojom probléme a čo na aute bolo menené a spýtali sa ma na spotrebu oleja, keď som im povedal 1L/2500km tak mi ukázal nejakú tabuľku aký majú oni limit pre spotrebu oleja a bolo tam 1L/1000km no skoro ma vystrelo šak to už je olejnička. Začal mi hovoriť sumy čo budu spojene s opravou tak som pekne poďakoval pozdravil a odišiel preč. Takže hľadanie rozumného servisu je v dnešnej dobe problematické. Na odporučenie známych som navštívil jedného pána ktorý sa zaoberal opravami aut.  Nedal by som za neho ani 5 korún… Ale keď som mu povedal že čo som menil kvôli spotrebe motorového oleja tak odvetil že som začal od konca, problém môže byť v turbe. Povedal nech počkam pol hodinu a kukne sa na to.

spotreba oleja turboPo pol hodine sme zdvihli auto a začal odpájať nejaké hadice vraj, že je to tlakové potrubie čo tlačí vzduch do motora. No a potom to prišlo…. začal vytekať z nich olej. Mechoš hneď povedal že sme našli príčinu nadmernej spotreby oleja.  Proste mal som z neho dobrý pocit že vedel hneď kde ma siahnuť. Navrhol mi riešenie vo forme repasovaného turba alebo nového. Zrepasovanie môjho turba by stálo 220euro. Nove turbo na môj motor vraj 600euro.  Spýtal som sa ho čo by robil on na mojom mieste. Odpoveď bola : REPAS. Cena komplet aj s prácou bola nejakých 320 euro.  V podstate som prišiel o 120euro za zbytočnu výmenu tesnení ventilov. Preto si radšej vypočujte referencie na mechanikov ešte predtým než im zveríte auto.

D.K.

Zdieľaj článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Časový limit je vyčerpaný. Znova načítajte kód CAPTCHA.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.