Postup pri výmene autobaterie

Pri výmene autobaterie sa odpojí napájanie od všetkých riadiacich jednotiek v aute. Na prístrojovej doske sa Vám vynuluje počítadlo kilometrov (okrem celkového počtu samozrejme) a resetne sa celý ovládací systém. V riadiacej jednotke sa vymažú po odpojení napájania základné hodnoty na ovládanie škrtiacej klapky. Škrtiaca klapka reguluje prívod čerstvého vzduchu do motora a tým aj výkon. Po nasadení novej autobaterie si riadiaca jednotka spraví nové základné nastavenie.

Vo všetkých riadiacich jednotkách sa vymažú uložené chyby ktoré vznikli behom bežnej prevádzky auta. Najhoršie na tom je že dojde v niektorých prípadoch aj k vymazaniu kódu autorádia a hneď máte o zábavu postarané .

Ešte pred otvorením kapoty musíme skontrolovať či sú všetky spotrebiče v aute vypnuté. Auto necháme odomknuté a nezamykáme ho centrálnym diaľkovým ovládaním. Demontujeme si všetky plasty a úchyty aby sme sa k autobaterii dostali, bohužiaľ na niektorých autách je to problematickejšie.

Demontaž:

Odpojíme káble od autobatérie nasledujúcim spôsobom:

1. Najprv demontujeme ukostrovací kábel (-) mínus pól, býva uchytený čo najbližšie ku karosérii.

2. Potom môžme demontovať (+) pól kábel

Ak máme káble demontované tak môžme povoliť držiak autobatérie väčšinou to býva operný plech niekde na spodku autobaterie. Pri vyťahovaní autobaterie si dávame pozor aby sa nám neopierali odpojené káble o póly.

Batéria obsahuje jedovaté latky, ktoré sa nelikvidujú bežným spôsobom ako domáci odpad.  Treba ich dať na príslušné miesto napr. do nejakého zberného dvora alebo pri kúpe novej batérie nechať tu starú u predajcu.

vymena autobaterie

vymena autobaterie 2

Montáž

Pri spätnej montáži si očistíme spodnú časť kde bude uchytená autobatéria, veľakrát sa tam dokáže nahromadiť veľa nečistôt. Očistíme dosadacie plochy káblov, môže sa stať že ich máte skorodované  a bude sa tam vytvárať prechodový odpor, ktorému musíme zabrániť.

Nasadíme autobatériu do auta a dávame zase pozor aby sa nám káble neopierali  póly. Prišróbujeme držiak na spodnej časti baterie, ktorým ju pevne zafixujeme. Opäť sa presvedčíme či sú všetky spotrebiče v aute vypnuté.

1. Ako prvý pripojíme kladný pól (+) a dotiahneme

2. Druhý pripojíme ukostrovací kábel (-) pól a dotiahneme

Ešte raz skontrolujeme dotiahnutie autobatérie a vizuálne sa presvedčíme či je všetko, ako pred demontážou.

Autor: Isoo

Zdieľaj článok:

4 komentáre k “Postup pri výmene autobaterie”

  1. Dobrý deň v autoškole mi inštruktor povedal že pri nehode aby sme zabránili vzniku požiaru treba najskôr odpojiť plus pól aj keď všade na internete sa píše mínus pól a ja mám pred skúškami a stále neviem odpoveď na túto otázku..?

  2. Je lepšie nechať odpojenie batérie na hasičov, aby mohli manipulovať zo sedačkami a elektronikou v aute ak je potrebné. Niektoré auta majú aj dve batérie. Osobne ak je to malá nehoda tak by som odpojil mínus pól aj plus pól.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Časový limit je vyčerpaný. Znova načítajte kód CAPTCHA.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.