Variabilná geometria TURBA

Variabilná geometria TURBA

Ak je plniaci tlak pri nízkych otáčkach motora slabý, riadenie zmení polohu rozvádzacích lopatiek, ktoré zúžia prierez prívodu a tak zrýchlia prúd výfukových plynov, čím zvýšia plniaci tlak.

 

Ak sa plniaci tlak pri vyšších otáčkach zvýši, riadenie zväčší prierez prívodu tak, že opäť zmení polohu rozvádzacích lopatiek.

 

Veľký rozsah otáčok motora si vyžaduje reguláciu turbodúchadla, aby pre maximálne široký rozsah otáčok vytvoril takmer konštantný plniaci tlak.

Premenlivá geometria lopatiek plynule mení účinnosť turbíny a umožňuje tak využiť celkovú energiu výfukových plynov na reguláciu plniaceho tlaku. Nastaviteľné lopatky to zabezpečujú vo veľkom regulačnom rozsahu pri súčasne dobrej účinnosti.

 

Turbodúchadlo s premenlivou geometriou rozvádzacích lopatiek pracuje veľmi efektívne najmä v oblasti čiastočného zaťaženia motora – eliminuje „turbo dieru“. Motoru dodáva vyšší výkon, lepšie jazdné vlastnosti a pozitívne ovplyvňuje hodnoty emisií.

 

Zdieľaj článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Časový limit je vyčerpaný. Znova načítajte kód CAPTCHA.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.