Ako často meniť olej v aute

Dnes sa dávajú do moderných automobilov motorové oleje, ktoré údajne zvládnu 30 000 km tzv LongLife servisný interval. Poznajú to napr. obchodný zástupcovia a  tí čo cestujú často autom a nabehajú aj 5000 km mesačne. Tým vyhovuje práve longlife servis inak by museli byť každé tri mesiace v servise na výmenu oleja. O vplyve long life servisných intervalov vznikajú na diskusných fórach zaujímavé názory a hlavne skúsenosti. Sám počúvam zo svojho okolia konštatovania typu “ ja som menil olej pred troma rokmi nabehám ročne 10 000 km tak prečo by som mal meniť olej keď mám long life interval“. Tuto nastáva hlavný problém. Veľa ľudí si myslí, keď majú longlife interval tak, že až po dosiahnutí 30 000 km majú olej meniť. Olej sa má meniť každý rok  aj keď sa nedosiahne klasický olejový interval a to je 15 000 km. To znamená, ak najazdím ročne 5000 km tak musím olej vymeniť aj tak. Veľa ľudí na to kašle. Predstavte že si idete kúpiť auto a pánko nemenil v aute olej 5 rokov a odpovie Vám „Na čo ved som toľko nenajazdil“ .. Hneď dávajte ruky preč od takejto kúpy.

Prikladám nejaké  fotky čo môže spôsobiť nedodržanie výmeny oleja. Fotky sú z motora 1,9 TDI PD 77kW.  Vydratá vačka,  zdvihátka ventilov a uloženie vačky tzv panvičky.

Je to len názorný príklad.

vydrata vacka TDI 1

 

vydrata vacka TDI 2

 

vydrata vacka TDI 3

 

vydrata vacka TDI 4

 

vydrata vacka TDI 5

 

 

Zdieľaj článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Časový limit je vyčerpaný. Znova načítajte kód CAPTCHA.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.